info
Thank you for visiting my theme! Replace this with your message to visitors.

Nalazite se na stranici "Čitaj dalje": idi na "Početna" / vrati se na "Saveti-zanimljivosti"

Feng šui, sujeverje ili nauka!?

Deko
Dom
Dizajn
Oseti
Svoju
Slobodu!
Uredi
Dom
Po
Svom!
Živeti
u
skladu
sa
prirodom!
jQuery Carousel

U bukvalnom prevodu sa kineskog, Feng Shui znači „vetar- voda“. Vetar nosi energiju, a voda je sakuplja.
Ova teorija je pisana pre više hiljada godina, tako da neke teze vezane za analizu po Feng shui-u moraju da se koriguju i to nikako nije pogrešno, jednostavno moraju da se prilagode današnjem načinu života.
Svaka prostorija našeg doma ima važnu ulogu u ostvarivanju naših ciljeva. A prostor u kome živimo predstavlja i nas same.
Svakako morate znati da nam za uređenje po Feng shui-u nisu potrebne originalne kineske figurice, svaka od tih figura postoji u obliku naših tradicionalnih ukrasa.

Lako je ukoliko počinjete sređivanje Vašeg doma od nule, ali ako već imate formiran životni prostor to je teže. Nije neophodno da odjednom primenite sve što je potrebno, već korak po korak.  Evo nekoliko saveta kako da počnete.
Pre svega, potrebno je da nas okružuju stvari koje imaju pozitivan efekat na naše psiho-fizičko stanje. Stoga prvo sto treba uraditi je uklanjanje svih predmeta koji loše utiču na nas svojom bojom ili oblikom.
Bitno je da ne treba upotrebiti sve simbole, dovoljno je po jedan na svakoj strani sveta.
Ukoliko ste u mogućnosti,treba da prilagodite boju zidova. Najbolje je izabrati neutralne boje za velike površine, a akcenat mogu davati staze, tepisi, jastuci, prekrivači, biljke, slike i dekoracija.

feng šui, boje i značenja od DekoDomDizajna

Par reči za kraj

Ova naša kratka priča o feng šuiju, koji je kod nas postao aktuelan tek u novije vreme, mada je star nekoliko hiljada godina, imala je za cilj da Vas navede na razmišljanje.

Čitav smisao ove drevne filozofije življenja, je život u skladu sa okolinom. Što znači, ako prostor koji nas okružuje uredimo u skladu sa našim temperamentom i duhom, ispunimo ga nama dragim predmetima i uspomenama, obojimo ga skladnim bojama a pritom ga ne zatrpamo hrpom nabacanih stvari (koje su nam u nekom trenutku delovale vrlo smisleno i praktično postavljene), osećaćemo se prijatno u prostoru gde živimo ili radimo. Tu će mo skupljati pozitivnu energiju, koja neće dolaziti ni iz kakvog magičnog predmeta već će iz samog osećaja čistog i jednostavnog zadovoljstva.

Svakoj prostoriji možemo dati drugačiji pečat, ali trudeći se da pratimo onaj glavni pravac koji smo zacrtali, ne odskačući previše i ne praveći prevelike kontraste, jer iskustvo nas je naučilo da prejaki kontrasti, intezivne boje, previše ukrasa, upočetku izgledaju vrhunski, dinamično, ali taj osećaj vremenom bledi, i te prostorije počinju da nam unose nemir i nezadovoljstvo. Zato budite pažljivi, istražujte razgovarajte sa vama dragim osobama i pažljivo planirajte uređenje svog prostora, mi smo uvek tu da vas posavetujemo i pomognemo u donošenju pravih odluka!

Šta je Feng Šui ?


To je drevna kineska veština uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem u kojem obitavamo, na način da privučemo pozitivnu životnu silu Chi u svoje domove i svoj život kako bi osigurali sreću celoj porodici i svojim potomcima.

Verovatno Vam ovo deluje konfuzno i zbunjujuće. Pitate se kako da primenite Feng Shui u svom domu!?
Različiti simboli u Feng shui-u imaju različito značenje. Postavljanjem tih predmeta na određena mesta u prostoru usmeravamo energiju da se kreće tako da bude pozitivna i prijatna.

feng šui strane sveta, boje i elementi od DekoDomDizajna

Usklađivanje boja

Odredite Vašu paletu boja, koja ne treba da sadrži više od pet boja. Boju možete da izaberete po ličnom ukusu, po godišnjem dobu ili po strani sveta, ali na kraju sve moraju da budu u skladu.

Sever – sve nijanse plave i crne. Ne smeju se mešati sa crvenom bojom, jer voda gasi vatru, ali može kombinacija sa zelenom i oker.

Severo-istok , centar i jugo-zapad – sve zemljane boje, od oker do bež. Dobro se slažu sa metalnim, ali ne i sa vodenim.

Zapad i severo-zapad – sve nijanse metala (zlatna, srebrna, bela). Slažu se sa vodenim, a nikako sa zemljanim.

Jug – crveno, narandžasto i žuto . Dobra je kombinacija sa smeđim bojama, ali nikako sa plavom. 

Ana i Saša Bogosavljević